De inspiratie van ruimzinnig pionieren: Beschouwingen van theologen bij een groeiende praktijk

Translated title of the contribution: The Inspiration of Liberal Church Pioneering: Reflections of theologians on a growing practice

M.M. Jansen (Editor), Berthe van Soest (Editor)

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

Dit boek breekt een lans voor nieuw licht en frisse lucht in de theologie. Het wil daarmee inspiratie bieden aan de pioniersbeweging. Pioniers zijn mensen die gaan waar nog geen wegen zijn in de hoop dat onderweg de draagkracht van het geloof zich wel zal bewijzen.
Ruimzinnig pionieren kenmerkt zich door onbevangenheid. Het speurt naar vormen van geloven, hopen en liefhebben in de dagelijkse realiteit. Het klampt zich niet vast aan versteende kerktaal, of die nu orthodox of vrijzinnig is. Het wil ruimte geven aan een zinvol leven. Het bestaat vooral in ontmoetingen, in aandacht voor de verwondering en de worsteling op zielsniveau. Daarin samen optrekken, steun en uitdaging bieden ook in de maatschappelijke vragen van mensen die wonen, werken, spelen en leren, relaties aangaan en keuzes maken. En te midden daarvan putten uit de bronnen van de christelijke traditie. Welk zinnig spreken over God, wereld en mens ontstaat daar? Welke prille vormen van een gemeenschap? Welke rituelen en manieren van bijbellezen?
De auteurs van dit boek voelen zich met verschillende stromingen in kerk en theologie verbonden en hebben allemaal affiniteit met het pionieren. Ze leggen onderling verschillende accenten en geven een theologische verdieping aan Ruimzinnig pionieren, praktijkverhalen, dat eerder bij Van Warven verscheen. Ze schrijven voor gemeentes die het experiment niet schuwen, voor pioniers en pioniersteams die theologisch verder willen denken. En voor alle belangstellenden, die willen weten welke vragen en verrassingen er kunnen ontstaan als je buiten de gebaande paden loopt.
Translated title of the contributionThe Inspiration of Liberal Church Pioneering: Reflections of theologians on a growing practice
Original languageDutch
Place of PublicationKampen
PublisherUitgeverij Van Warven
Number of pages231
ISBN (Print)978 94 9328820 1
Publication statusPublished - 1 Oct 2022

Keywords

  • Pionieren
  • Kerk
  • Ruimzinnig
  • Missiologie

Cite this